Canisterapia - Zmysel života n.o.


Prejdi na obsah

Hlavné menu:


Zmysel života 2012

Akcie a projekty n.o. > Akcie > 2012

Charitatívna akcia Zmysel života


26.06.2012 "Dnes bol skvelý deň, my odpálime to na mesiac a dáme správu vám, že dnes bol skvelý deň a všetko bolo dobré a bolo fajn s naším veľkým tímom...“


Takéto krásne slová (jedny z mnohých) zazneli na našu akciu po jej ukončení na sociálnej sieti facebook pod našou neziskovou organizáciou Zmysel života od Gabiky Rebrovej a klientov Domova sociálnych služieb Synnómia. Tento deň sa konal na Hlinkovom námestí v Žiline
druhý ročník charitatívnej akcie Zmysel života, ktorá bola zameraná na integráciu handicapovaných ľudí do spoločnosti prostredníctvom psov, na kooperáciu handicapovaného a intaktného obyvateľstva aj na posilnenie vzťahu ľudí voči týraným a opusteným psom.

V našej organizácii sa venujeme okrem aktivít, terapie a edukácie s asistenciou psov, aj integrácii handicapovaných ľudí do spoločnosti práve prostredníctvom zvierat. Myslíme si, že je veľmi potrebné, aby zažívali aj títo ľudia niečo nové, boli obohatení o zážitky, skúsenosti a nové sociálne kontakty, ktoré sú pre ľudský (ale aj zvierací) život nesmierne dôležité. Práve preto sme zorganizovali aj druhý ročník tejto akcie, na ktorej bolo možné vidieť široké spektrum vystúpení a ukážok z rôznych oblastí.


Behom celého dňa sme mohli vidieť vystúpenia klientov Domova sociálnych služieb Synnómia zo Žiliny, tanec so psom, vystúpenia detí zo Špeciálnej základnej školy internátnej z Bytče, vystúpenie žiakov Strednej odbornej školy pre žiakov s telesným postihnutím a obchodného učilišťa pre žiakov s mentálnym postihnutím zo Žiliny a divadelné vystúpenie žiakov zo Základnej školy Gaštanová, Žilina. Okrem vystúpení si ľudia mohli so svojimi psíkmi vyskúšať skákanie cez prekážky agility, o ktorých nám porozprávala a prišla ukázať už druhým rokom Zuzka Mihálová z Bratislavy s jej sučkou Welsh teriéra Larou. Tento rok bol obohatený aj o ukážku ťahania kolobežky Aljašským malamutmi z mushing tímu Klondike Goldrush pod vedením Manuela, ktorý za nami pricestoval s jeho kamarátkou a pomocníčkou Peťkou a jeho tromi psíkmi tiež z Bratislavy. Počas dňa sa nám predstavili aj Psovodi záchranári Žilina, Slovenská Republika, ktorí všetkým prítomným ukázali ako ich psíky poslúchajú a vyhľadávajú stratené osoby. Členovia Horskej služby nám okrem predstavenia ich činnosti ukázali aj zlaňovanie zranených osôb a dokonca sa mohli pozlaňovať aj všetci záujemcovia, ktorí mali odvahu. A že ich bolo naozaj dosť! Nedá mi nespomenúť najväčší zážitok zo zlaňovania. Nášmu kamarátovi – vozíčkarovi Vladkovi sa zlaňovanie veľmi páčilo a aj on to chcel vyskúšať. Členovia Horskej služby sa tejto výzvy ujali naozaj profesionálne a s empatiou, čoho výsledkom bola neopísateľná radosť a slzy šťastia v očiach Vladka, ktorý sa zlanil tak ako ostatní zdraví účastníci akcie.



Na akcii sa nám mohli predviesť psíky (nielen) zo Žilinského útulku v rámci výstavy psov a behom dňa nám o nich a o mnohých ďalších psíkoch, porozprávala zakladateľka útulku Soňa Orčíková, ktorá nám predstavila činnosť útulku, dobrovoľníctvo ako aj ukážky šikovnosti týchto psíkov spoločne s dobrovoľníkmi, ktorí sa o nich nádherne starajú.


Počas dňa a po všetkých vystúpeniach či ukážkach sme mali aj spoločnú zábavu, kde sa mohol každý, kto chcel prísť zabaviť spoločne s nami na pódium, na ktorom tancovali, spievali a zabávali sa handicapovaní ľudia, ale aj zdravé deti, dospelí a dokonca aj psíkovia. Radosť, smiech a zábavu bolo vidno a tiež ju bolo aj počuť počas celého dňa v okolí Hlinkovho námestia. Na záver celej akcie nám prišla predstaviť svoje nádherné hudobné vystúpenie kapela Kortina, ktorej členovia sa počas akcie striedali a boli s nami po celý deň. Všetci, čo ešte vládali na ich hudbu tancovali, spievali alebo spoločne behali v rytme hudby medzi ľuďmi po námestí.
,,...Šťastie kráča stále k tým, čo chcú pomôcť tiež bezbranným...“ Takýmito krásnymi a pre našu akciu výstižnými slovami začalo ich hudobné vystúpenie. Známu pesničku Hallelujah prespievali do slovenčiny a tak nie jednému účastníkovi akcie (vzhľadom na jej poslanie) vyhŕkli slzy dojatia. Ďalšie slzy sa leskli v očiach nášho handicapovaného kamaráta Tomáška, ktorý má veľmi rád kapelu Kortina a pozná všetky jej pesničky. Tomáško dostal možnosť zaspievať si jednu pesničku s touto kapelou na pódiu počas ich vystúpenia. Bolo veľmi dojemné vidieť úprimné slzy radosti, ktoré stekali po jeho tvári. To, že má táto akcia naozaj zmysel sa nám potvrdilo aj slovami nášho kamaráta – vozíčkara Vladka, ktorého som už v tomto článku spomínala. Pred koncom akcie si vypýtal mikrofón so slovami, či môže ešte niečo povedať. Keď ho dostal do ruky, z jeho úst vyzneli slová, ktoré počujem zakaždým, keď si spomeniem na túto akciu. ,,Ďakujem Vám, že som sa mohol zúčastniť tejto akcie a ďakujem, že som tu s Vami mohol byť celý deň. Inak by som bol celý deň v zariadení a tu sa mi všetko veľmi páčilo.“ Sme veľmi radi, že si tu každý našiel svoj zmysel života.

Sprievodnými akciami počas celej doby trvania akcie bolo aj skákanie na trampolíne, v nafukovacom hrade, spoločné vytvorenie plagátu (kreslenie) či interaktívna zábava pre deti aj dospelých.

Pridávam niekoľko odkazov od ľudí, návštevníkov našej akcie, ktoré nám zanechali na pamiatku v knihe návštev a tiež od ľudí, ktorí reagovali na našu akciu cez sociálnu sieť.


,,Bolo to krásne, mohlo by to byť častejšie.“

,,Veľmi pekná akcia, veľká pochvala celému tímu Zmysel života a všetkým účinkujúcim.“

,,Ďakujeme za krásne zážitky, držíme palce v tejto náročnej, ale veľmi užitočnej činnosti. Psíkovia boli úžasní.“

,,Som veľmi rada, že som sa už druhýkrát mohla zúčastniť na tejto nádhernej akcii. Dúfam, že ju budete robiť ešte veľmi veľa rokov a ja na nej budem môcť robiť ukážky agility so svojimi psami. :o)“

,,Táto akcia je moc dobrá pre ľudí so zdravotným postihnutím. Všetci sme sa moc zabavili.“

,,Podujatie sa mi páči a má zmysel. Páčia sa mi psovodi a aj vystúpenia. Myslím si, že takéto podujatie by sa malo v Žiline organizovať viac. Má to zmysel!“


Týmto sa chceme poďakovať všetkým pomocníkom, ktorí nezaváhali a pomáhali nám priamo na akcii, všetkým, ktorí ju podporili svojou účasťou, ako aj všetkým sponzorom, ktorí sa rozhodli našu akciu podporiť. Dúfame, že si ju zopakujeme aj o rok a tak bude do tretice všetko dobré. Alebo ako nám napísala jedna pani: ,,Dúfam, že sa táto akcia stane Žilinskou tradíciou“. A my v to dúfame tiež.



Za celý náš tím napísala Mgr. et. Mgr. Martina Michalková


Sponzori akcie

Mesto Žilina; Alfeus; Sloval Invest; Žilinský Večerník; Horská služba; CVČ Žirafa; Mozolani Training Fitness Club; Detský svet OC Mirage Žilina; Tesco – obchodný dom Žilina; Borglass; Nielen Pes a mačka; Dôvera Zdravotná poisťovňa; go-ok; Žilinský denník; Náš pes; Fotoateliér FotoFajn; Life&Care; Pes přítel člověka; Kortinská tlačiareň; Top Level; Cafe+co; TV 56; Reštaurácia športklub; Méďa Pusík; Soroptimist; Psovodi záchranári Žilina, SR; Alaskan Malamute Showing & Mushing team Klondike Goldrush; chov. st. Vidnavská Záře; K.A.N.; KBRnet; Elza, a.s.; Výcviková škola pre psov Doggie; Černá Hora; Pizzeria Carolina; Základná škola Gaštanová, Žilina; Valin; Realstav JH, s.r.o.; rivalldesign; Zuzana Mihálová; Amazonka; DOSS spol., s.r.o.; Colspedia; Samojed klub, ČR; MVDr. Zuzana Cigániková & MVDr. Daniel Cigánik; Zmysel života, n.o.; chov.st. Zmysel života.

ĎAKUJEME

Program akcie Zmysel života 2012

Foto 1 - Ing.Tomáš Čontofalský

FOTO 2 - Ing. Tomáš Čontofalský

FOTO 3 - Anna Metlická FOTOfajn

Hlavná stránka | Zmysel života - n.o. | Akcie a projekty n.o. | Zmysel tím | Canisterapia | Galéria | Spolupráca a sponzori | Média | Mapa stránky


Sub-menu:

Aktualizované


Zpäť na obsah | Zpäť na hlavné menu